Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare CE ESTE ARHIVA ELECTRONICA DE GARANTII REALE MOBILIARE

Asa cum este definita in articolul 1 al Regulamentului, Arhiva "reprezinta o baza de date la nivel national, care asigura înscrierea si accesul la informatiile înscrise cu privire la avizele de garantie". Astfel, in aceasta baza de date vor fi inregistrate informatii cu privire la garantiile constituite si vor putea fi cautate informatii cu privire la creditori, debitori si bunurile mobile ce fac obiectul raportului juridic dintre cei doi.


CARE SUNT FUNCTIILE ARHIVEI


A. FUNCTIA DE AVERTIZARE

In primul rand, Arhiva va pune la dispozitie un sistem de cautare care sa ofere informatii exacte si acualizate cu privire la inregistrarile garantiilor reale mobiliare. Cea mai eficienta metoda de cautare in Arhiva este cautarea in functie de numele debitorului pentru ca rezultatele vor include toate garantiile reale acordate de acesta in vigoare la acel moment. Celelalte tipuri de cautari nu vor oferi informatii la fel de complete (ex. Caut o masina, nu gasesc, dar exista o garantie asupra tuturor bunurilor debitorului).
In functie de rezultatele cautarii efectuate dupa numele debitorului se deosebesc doua situatii:

- DACA NU A GASIT NICI O INREGISTRARE - concluzia care se trage este ca poate sa isi inregistreze garantia si sa fie sigur ca ii sunt asigurate drepturile pe care legea le confera aceluia care inregistreaza primul un aviz de garantie reala asupra unui bun mobil.

- DACA A GASIT ALTE GARANTII - inregistrate anterior concluzia care ar trebui sa fie trasa este ca trebuie facute cercetari mai amanuntite. Astfel, potentialul creditor poate cere informatii de la viitorul sau debitor asupra valorii imprumutului anterior, poate cere garantarea imprumutului sau cu un alt bun sau poate accepta ca garantie acel bun chiar daca exista creditori cu un rang mai bun decat el.
Inregistrarea in Arhiva nu creaza drepturi substantiale ci doar drepturi procesuale, iar importanta acestora iese la iveala atunci cand exista un conflict intre creditorii care au garantii reale asupra aceluiasi bun. Cei care vor fi interesati sa cauta in Arhiva aceste informatii sunt: bancile si alte instituiii financiare (inainte de a acorda credite), vanzatori si in unele cazuri cumparatori.


B. FUNCTIA DE ASIGURARE A PRIORITATII

Arhiva va pune la dispozitie o metoda prin care creditorii isi vor putea inrregistra garantiile reale pe care le au asupra bunurilor mobile ale debitorilor. Inregistrarea in Arhiva este o metoda prin care se determina prioritatea in cazul existentei mai multor creditori interesati in a obtine respectivul bun. Inregistrarile in aceasta Arhiva pot fi cerute atat de catre creditori (banci, cooperative de credit, companii de leasing, institutii financiare, fonduri de investitii, vanzatori, dealeri de diverse echipamente) cat si de reprezentanti ai acestora (avocati, notari, agenti privati autorizati si agenti guvernamentali).

Regula prin care este stabilita ordinea in care creditorii isi satisfac creantele este enuntata de articolul 28 din Legea 99/1999: "Fata de terti, inclusiv fata de stat, o garantie reala si celelalte sarcini reale asupra bunurilor care cad sub incidenta prezentului titlu au un grad de prioritate care se stabileste de la momentul în care garantia reala sau sarcinile reale au fost facute publice prin una din metodele prevazute la acest articol". Aceasta regula trebuie interpretata in sensul ca acel creditor care isi inregistreaza garantia asupra unui bun mobil inaintea altuia va avea prioritate fata de acesta din urma atunci cand se va pune problema valorificarii garantiei.

De asemenea, atunci cand se pune problema concursului intre un creditor care are garantia inregistrata in Arhiva si unul care nu a facut aceasta inregistrare, i se va da castig de cauza celui care are inregistrarea facuta.

De la aceasta regula exista cateva exceptii prevazute de Lege aratandu-se situatiile in care un creditor fara garantie inregistrata in Arhiva are castig de cauza in fata unuia care are facuta aceasta inregistrare.


C. NICI O ALTA FUNCTIE A ARHIVEI NU AR PUTEA FI JUSTIFICATA DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL


Astfel, nu se poate justifica, din punct de vedere legal sau economic o eventuala intentie a operatorilor de a verifica actele juridice prin care s-a constituit garantia. Acest lucru nu va cauza decat intarzieri, costuri mai mari si nesiguranta. Motivul acestei concluzii este faptul ca inregistrarea unei garantii care rezulta dintr-un contract nul nu va oferi valabilitate acelei garantii (art. 29 "(2) Înscrierea la arhiva nu confera validitate unei garantii reale lovite de nulitate.")Ultimele noutati:

  • Autorizare OPERATOR UNBR 200923.12.2009
  • Prin Ordinul ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti nr. 3593/C din 23.12.2009 a fost reînnoită autorizaţia de operator al Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare a ...
  • Continuare articol ...
  • ANUNT - Incepand cu data de 16.09.2008 au intrat in vigoare noile formulare.16.09.2008
  • Incepand cu data de 16.09.2008 au intrat in vigoare noile formulare de avize de garantie; noile formularele au intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei nr 654/16.09.2008, Partea I, a Ordinului ministrului justitiei
  • Continuare articol ...

Newsletter:

  • Fii la curent cu ultimele noutati AEGRM